► The english version can be read here

Egy 20.000 férőhelyes stadionban a tűzvédelem és a beléptetés vezérlés esszenciális szükség. A biztonsági szolgálatnak minden helyzetben át kell látnia a tűzjelzéseket és minden mozgást az objektum területén. Vész esetén azonnal képesnek kell lenniük a menekülési útvonalak megnyitására. A stadionban ezért LST tűzjelzők és Vanderbilt SPC behatolás érzékelő központok grafikus integrációját használják a az objektum biztonságának áttekintésére és vész esetén a tömeg irányítására.

A kihívás

Az UEFA-4 minősítésű stadion büfékkel, bolttal, sajtószobákkal és rendezvényhelyszínekkel rendelkezik. A komplexum – és részei – számos közösségi programnak adnak otthont labdarúgó mérkőzéseken kívül is.

  • A stadionban több mint 1000 adatpont (beléptető, mozgásérzékelő és tűzjelző) került telepítésre, aminek a működését és jelzéseit a biztonsági szolgálat a nap 24 órában követi – más más szempontok szerint – rendezvények alatt és a mindennapi működés során is.
  • Kapcsolatban kell állniuk a karbantartó és takarító személyzettel, és biztosítani nekik bejutást a munkavégzéshez.
  • Valódi vészhelyzetben pedig azonnal meg kell tudniuk nyitni a menekülési útvonalakat, avagy segíteniük kell a rendőrség vagy mentők helyszínre jutását a lehetséges tömeg irányításával is számolva.

Redundancia és irányítás

A komplexumban Siwenoid szoftver lett telepítve több klienses, kliensenként két monitoros konfigurációban. A Siwenoid kezeli az SPC és a tűzjelző központokat, minden adatpontot térképeken megjelenítve.

A Siwenoid emellett kiegészíti, kezeli – de nem helyettesíti – a menekülőkapuk vezérlését is.

Behatolások és tűzjelzések megjelenítése

A Siwenoid fő ablakán (zavarnaplón) mindig láthatók a “nem-normál” állapotú érzékelők. A kikapcsolt vagy hatástalanított behatolási zónák és füstérzékelők mindig láthatók a képernyőn. A fa nézet segítségével a felhasználók átláthatják az érzékelők struktúráját.

Mindennapi működés

A kliens számítógépek két monitoros konfigurációjának hála a biztonsági személyzet egyszerre és kényelmesen áttekintheti a zavarnaplót, valamint minden adatpontot és zónát előre beállított térképekre rendezve (esetünkben JPEG fájlokon).

Mivel más más biztonsági protokollok és feladatok vannak érvényben rendezvények alatt és pihenő napokon, ezért a feladathoz több kliensre van szükség.

A kliens egyik monitorán általában a legrelevánsabb térképet jelenítik meg, míg a főképernyő zavarnaplóján folyamatosan szem előtt maradnak a deaktivált zónák és minden eseteges riasztás.

Az üres zavarnapló azt jelenti, hogy minden egyes érzékelő normál állapotban, céljának megfelelően működik.

Honnan jön a riasztás?

Egy ekkora komplexum túl összetett ahhoz, hogy egyetlen térképen elhelyezhetők legyenek az adatpontok, ezért a stadion alaprajza több szinten, különböző részletességgel de egymáshoz kapcsolva került felosztásra. Riasztás esetén a szoftver – a zavarnapló jelzésén túl – a térképen megjelölve és villogva is tájékoztatja az őrséget. Az “áttekintő” térképeken minden egyes elem egy másik térképet jelöl.

A térképek használata remekül kiegészíti a zavarnapló egységes, vertikális jelzés-megjelenítését.

Az őrök még a hatástalanított zónákban is látják a mozgásokat. Ezek amolyan csendes események, riasztás nélkül.

Riasztás esetén

Bármiféle behatolás esetén a Siwenoid azonnal megkapja az üzeneteket a Vanderbilt SPC panelektől, és nem csak a zavarnaplóban mutatva, hanem a legrelevánsabb térkép feldobásával is jelzi a riasztást. Mivel a JPEG fájlformátum és szabad ikon elrendezés rengeteg praktikus lehetőséget kínál, így a stadionban is használnak “menü” stílusú térképet, ami egységesítve jeleníti meg a behatolási szektorokat.

Hogy működik ez élesben?

A mindennapi működtetés sokkal könnyebb a Siwenoid integrált grafikus felügyeleti rendszerrel

A Vanderbilt SPC behatolás vezérlő és az LST tűzjelző központok kezelése sokkal könnyebbé vált a 20.000 fős stadion személyzete számára.

  • A karbantartók és takarítók számára egy kattintással utat tudnak biztosítani.
  • A biztonsági rendszer adaptálható különböző rendezvénytípusokhoz és a teljes objektum áttekinthető a biztonsági szobákból.
  • A rendszer a több klienses kiépítés miatt hétköznapokon a biztonsági szobából, rendezvények alatt pedig a közvetítőpáholyból is kezelhető.
  • Nagy rendezvényekkor a menekülési útvonalak és a helyszínre érkező segítségnyújtó egységek útja is egy székből, áttekinthetően kezelhető.
  • Minden zóna térképen is megjelenik, így a személyzet egy pillantással tudja merre található mozgás vagy tűz.

A Siwenoid egységesítette és kezelhetővé tette a biztonsági rendszert.